Diş Protez Teknolojisi Programı Nedir?
Diş Protez Teknolojisi Programında kaybedilmiş dişlerin ve fonksiyonlarının yeniden oluşturulmasını sağlamak amacıyla; diş hekimi tarafından planlanan tedavinin çene ve yüz bölgesine uygulanan hareketli ve sabit diş ve çene protezlerinin laboratuvar çalışmalarını güncel teknolojilerle yapan veya yapılmasını sağlayan sağlık teknikerleri yetiştirilmektedir.
Diş Protez Teknolojisi Programından Mezun Olanların Sorumlulukları Nelerdir?
• Laboratuvardaki cihazların ve araçlarının kullanım öncesi kontrollerini yapıp düzenli aralıklar ile kalibrasyonlarını yaptırmak,
• Diş hekimince alınan ölçüye göre hastaya özel modelini hazırlamak,
• Diş hekimince alınan ölçüler ile verilen talimatlara göre protezleri, ortodontik apareyleri, porselen işlemlerini ve protezlerin tamirini yapmak,
• Laboratuvar araç gereçlerinin temizlik ve dezenfeksiyonunu yapmak ve cihazların günlük bakımını sağlamak.
Diş Protez Teknolojisi Programında Alınan Dersler Nelerdir?
Diş Morfolojisi, Ağız Çene Anatomisi ve Çiğneme Fizyolojisi, Maddeler ve Alet Bilgisi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Üniversite Kültürü 1, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri, Türk Dili 1, İngilizce 1.
Hareketli Protezler 1, Sabit Protezler 1, Oklüzyon, Türk Dili, Üniversite Kültürü 2, İngilizce 2, Atatürk Dili ve İnkılap Tarihi 2.
Hareketli Protezler 2, Sterilizasyon, Ortodonti, Sabit Protezler 2, Meslek Etiği.
Hareketli Protezler 3, Çene Yüz Protezleri, Girişimcilik, Yaz Stajı, İmplant Üstü Protezler.
Diş Protez Teknolojisi Programı Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?
Ülkemizde, 2023 yılında yaklaşık 30.000 diş hekimi ihtiyacı doğacağı ve aynı dönem itibarıyla diş hekimi sayısının ise 20.000 dolaylarında seyredeceği hesaplanmaktadır. Bu verilere göre, diş hekimi açığına paralel olarak ağız ve diş sağlığı personeline olan talebin de benzer bir seyir izleyeceği öngörülmektedir. Mezunlar, güçlü çözüm ortaklarının tüm altyapısından faydalanarak, teorik ve pratik bilgilerle donatılarak kusursuz birer meslek elemanı olmak için gerekli eğitimi almaktadır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, diş laboratuvarlarında, diş sağlığı ile ilgili teknik donanım sağlayan firmalarda çalışabilmektedir.