Podoloji Programı
Programın amacı; ilgili uzman hekimin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların ayak sağlığının korunması ve bakımına yönelik hizmet verecek olan sağlık teknikeri yetiştirmektir.
Ülkemizde, 26.4.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6225 sayılı kanuna göre Podolog, “Meslek Yüksekokullarının Podoloji Programı’ndan mezun; bireylerin ayak sağlığının korunması ve bakımına yönelik hizmet veren ve ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların ayak tedavisini yapan sağlık teknikeridir” şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre Sağlık Meslek Liselerinin Hemşirelik, Ebelik, Sağlık Memurluğu vb. gibi “ilgili” alanlarından mezun olmuş ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının Podoloji Programında öğrenim görmüş (Önlisans diplomasına sahip) kişiler Podolog ünvanını kullanabilir.
Podologların, ayak sağlığı ve korunmasına yönelik farkındalık geliştirilmesi çalışmalarında görev almak, sağlıklı bireylerde; medikal ayak bakımı yapmak ve bu konuda eğitim vermek ve ilgili uzman hekimin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak; tırnak protez uygulamaları, bandaj, sargı, parmak yastıkları ve ayak destekleri uygulamalarını yapmak, ayak sağlığı sorunlarının, tırnak patolojilerinin ve nasırların değerlendirilmesi, önlenmesi ve tedavisinde yer almak gibi görevleri bulunmaktadır.