Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Sağlık alanında her geçen gün daha çok istihdam ortaya çıkmaktadır. Sağlık alanında çalışmak üzere personel yetiştiren bölümlerin iş imkanları her geçen gün daha çok artmaktadır. Bunun temelinde insanların daha kaliteli ve konforlu sağlık hizmetleri talep etmesi yer alır. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik de son dönemlerin yıldızı parlayan bölümleri arasında dikkat çekmektedir. Bu bölümde eğitim süresi 2 yıldır ve bölüme girmek için gereken puan türü YGS-3 olarak belirlenmiştir. Bölümden mezun olanlar çok çeşitli iş olanaklarından yararlanabilecekleri gibi eğer isterlerse bölümleri ile ilgili olan 4 yıllık bölümlere de devam edebilirler.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Mezunları İçin İş Olanakları
Bu bölümden mezun olanlar için çok sayıda iş imkanı bulunmaktadır. Sağlık alanında verilen hizmetlerin kalitesinin arttırılması için özellikle ihtiyaç duyulan Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik mezunlarının yaptıkları iş genel olarak hastaların hastaneye ya da sağlık kurumuna giriş ve çıkış işlemlerinin yapılmasını sağlamaktır. Bu çalışmaları düzenli ve yetkin bir şekilde gerçekleştiren bölüm mezunları sağlık kuruluşlarının daha etkili hizmet vermesini sağlar. Dosyalama sistemlerinde belirli bir düzenin olması ve sistematiğin sağlanması uzun vadede her hastanın daha etkili bir şekilde takip edilmesini sağlar. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik mezunları sadece hastaların giriş, çıkış ve evrak işlemleri ile ilgilenmezler. Bölüm mezunları kurumda çalışan personelin giriş ve çıkışları ile ilgili düzenlemeleri de yaparlar. Masa başı bir iş olarak değerlendirilebilecek olan Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik mezunları sağlık kurumlarının belge düzenleme, hazırlama ve takip etme işlemleri ile arşivleme işlemlerini yapacak yetkinliğe sahip olarak mezun olurlar. Hasta ve hastalıklarla doğrudan iletişim kurmayan bölüm mezunları arka planda kalarak hasta takibinin kağıt ve bilgisayar üzerinde de etkili olmasına dikkat eder. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik mezunu olanlar hem özel sektörde hem de kamu sektöründe iş bulabilirler. Kısacası özel ya da kamu fark etmeksizin tüm sağlık kuruluşlarında ihtiyaç duyulan bölüm mezunları eğer devlet hastanelerinde çalışmak isterlerse KPSS sınavına girmek zorundadır. Kamu Personeli Seçme Sınavı ile atanamayan bölüm mezunları özel sektörde rahatlıkla iş bulabilirler.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Eğitimi
Bölümün eğitimi oldukça çok yönlüdür. Temel olarak pek ders 2 yıllık eğitim süresince gösterilmektedir. Sağlık alanında çalışacak kişilerin temel düzeyde bilmesi gereken anatomi, fizik, farmakoloji, tıbbi terminoloji, halk sağlığı gibi dersler bölüm mezunlarının sağlık alanında yetkinlik kazanabilmesi için müfredata alınmaktadır. Bölümden mezun olanların bilgisayar beceresine sahip olması, dokümantasyon üzerine yetkinlik sahibi olması için gerekli olan büro yönetimi, bilgisayar, tıbbi dokümantasyon ve arşiv bilgisi dersler de müfredatta yer almaktadır. Alanda gereken yetkinliklere göre şekillenen müfredattan masa başı çalışanların ihtiyacı olan halkla ilişkiler dersleri de bulunmaktadır.